»Podobno stanje opažajo tudi v mnogih drugih razvitih državah, razlog za to pa je sodoben način prehranjevanja, ki vključuje preveč visoko predelanih živil z majhno vsebnostjo prehranskih vlaknin.«
»Zadosten vnos prehranskih vlaknin je povezan z nižjim tveganjem za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2, raka debelega črevesa ter tudi za preprečevanje težav z zaprtjem in povišanim holesterolom.«
»Med mladimi so energijske pijače pogosto videti kot nekaj nedolžnega, nekaj, kar pomaga zdržati dan, poveča koncentracijo in ne nazadnje tudi zaradi nekega vrstniškega rituala oziroma preprosto povedano – energijske pijače so kul.«
»Niti ena od sestavin energijskih pijač ni primerna za otroke in mladostnike – kofein, taurin, glukuronolakton in ozitol, te najpogostejše sestavine so premišljena kombinacija, ki vpliva na razpoloženje, delovanje mišic, kognitivne funkcije, skratka: se igra z našimi možgani.«
»Med mladimi so energijske pijače pogosto videti kot nekaj nedolžnega, nekaj, kar pomaga zdržati dan, poveča koncentracijo in ne nazadnje tudi zaradi nekega vrstniškega rituala oziroma preprosto povedano – energijske pijače so kul. Toda za bleščečo kampanjo se skrivajo tveganja.«
»Če otroci, mladostniki in starši ne razumejo, zakaj energijske pijače škodujejo, noben ukrep ne bo učinkovit.«
»Pokazalo se je, da tista dekleta, ki pijejo energijske pijače, so največkrat tudi tista, ki pogosto opuščajo zajtrk in tudi same navajajo, da energijske pijače uživajo največkrat z razlogom zaviranja apetita.«
»Pozornost naj potrošniki namenjajo povečevanju deleža sladkorja, manjšanju sadnega ali zelenjavnega deleža, uporabi umetnih sladil, menjavi bolj kakovostnih manj predelanih in pretežno nenasičenih maščob z manj kakovostnimi bolj predelanimi in pretežno nasičenimi maščobami (npr. palmova, kokosova maščoba).«
»Gospodarska zbornica Slovenije je pripravila Katalog živil, ki temelji na analizi trga glede na kakovost ponujanih živil; različna ministrstva, vključno z ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za kmetijstvo, podpirajo izboljšave na področju javnega naročanja živil in zmanjševanja zavržkov hrane, prav tako se trudijo izboljšati sistem javnih naročil nekatere lokalne skupnosti; če bo izboljšana in transparentna ponudba za naročanje hrane v javnem sektorju, bo predvidoma bolj transparentna tudi ponudba za individualne potrošnike.«